Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ergüneş, Diyarbakır’da haftada şiddet gören en az 4 kadının derneğe başvurduğunu belirtti
Kadına yönelik şiddet karşısında cezasızlık politikaları, şiddetin boyunu artırıyor. Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2020 anket sonuçlarına göre, Türkiye’de kadınların toplum içinde yaşadığı en büyük sorun, yüzde 66 ile “şiddet” oldu. Kadın cinayetlerini “cins kırımı” olarak ele alan kadınlar, uğradıkları şiddet karşısında seslerini yükseltmeye devam ediyor.
Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Ergüneş, Diyarbakır’da haftada şiddet gören en az 4 kadının derneğe başvurduğunu belirterek, kadının şiddete maruz kaldığı her alanda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Ergüneş, kent genelinde derneklerine 2019 yılı içerisinde 92, 2020’de 123, 2021’nin ilk ayında ise haftada en az 4 kadının başvuruda bulunduğunu aktardı.
Kadın kırımı
Gelen her başvurunun, “kadın kırımının” yaşandığı bir süreçte hayati önem taşıdığı uyarısında bulunan Ergüneş, “Bize gelen kadınların çoğunu sığınma evine yönlendirdik. Aile içi şiddet gören kadınlara hukuki destek sağladık. Şiddet gören kadınlarla dayanışma içerisinde olduk. Velayetle ilgili sorun yaşayan, çocuklarıyla tehdit edilen kadınlar var. Kadının hangi alanda olursa olsun, maruz kaldığı şiddete karşı yanında oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Dayanışma sağlanmalı
Kadınları hayatta tutacak mekanizmaların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Ergüneş, şunları söyledi: “Hangi alanı daraltırlarsa, o alanda her şeye inat dayanışma duygusuyla birbirimize verdiğimiz güçle yolumuza devam edeceğiz. Kadının şiddete maruz kaldığı her alan bizim çalışma alanımızdır. Bu anlamda cins kırımına, şiddete karşılık farkındalık yaratmak, bilinçlendirme çalışmaları yürütmeli, kadınlarla dayanışma sağlamalıyız.”
DİYARBAKIR